Příčiny překyselení organismu. Znáte ty nejčastější?
Překyselení organismu lze považovat za civilizační onemocnění 21. století. Podle některých odborníků, především Kurta Tupperweina, autora knihy Pryč s kyselostí stojí překyselení organismu za mnoha zdravotními problémy.
Na to, nakolik příliš velké množství kyselin, ovlivňuje zdraví organismu, jsme se již v Magazínu krásy zaměřovali, přečtěte si například tento článek.
Jak vzniká překyselení organismu a co s tím? Dlouhodobé překyselení organismu je vážný stav, který může mít za následek mnoho zdravotních komplikací včetně větší náchylnosti k fraktuře kyčelního kloubu ve vyšším věku. I proto je vhodné snažit se překyselení organismu pravidelně redukovat.
Nyní se nicméně zaměříme na hlavní příčiny překyselení organismu!
Nedostatek kyslíku v organismu
Kyslíku je mimo jiné třeba, aby se živiny, které konzumujeme ve stravě, přeměňovaly v těle na energii. Nepřivádí-li krev dostatek kyslíku do tkání, v organismu mohou vznikat větší množství kyselých odpadních látek. Hluboké dýchání naopak může organismus alkalizovat.
Vhodným spojencem, který navyšuje transportní kapacitu kyslíku, je chlorofyl. Toto zelené barvivo najdete především v zelenolisté zelenině, jako je špenát, kapusta, kudrnka či brokolice, a vedle toho ve sladkovodních a mořských řasách, například v chlorelle.
Chlorofyl pravděpodobně snižuje aglutinaci (shlukování krve), v jejímž důsledku ubývá kapacit na transport kyslíku.
Špatné trávení
Ačkoliv existují potraviny, které v organismu působí zásadotvorně či kyselinotvorně, faktem je, že kyselé odpadní látky v organismu utváří jakákoliv strava, která není správně strávena. Pro zachování vyrovnaného pH organismu je proto vhodné zachovat si a podporovat dobré trávení.
Fungování trávicích enzymů v organismu podporuje mimo jiné minerál vápník. Společně s hořčíkem, draslíkem a sodíkem jej najdete v doplňku určeném pro snížení překyselení organismu ANTI-ACID by Brandeis Clinic.
Stres
Možná tomu nevěříte, ale zdrojem překyselení organismu může být i stres. Lidská nervová soustava má dvě větve, sympatickou a parasympatickou. Sympatický nervový systém bývá spjat se stresem, protože je nejaktivnější pod vlivem podráždění nadledvin, typicky v momentech, kdy jsme naštvaní nebo se něčeho bojíme. Sympatický nervový systém spouští kyselou reakci v organismu, která navyšuje jak tenzi, tak aktivitu. V kontrastu s tím stojí parasympatický nervový systém, který naopak spouští alkalickou nervovou systémovou reakci, která organismus uvolňuje. Právě proto může dojít k překyselení pH i výhradně ze stresu.
Hluboké dýchání a relaxační techniky mohou snižovat působení stresorů na organismus. Vliv stresu může neutralizovat také užívání doplňků stravy bojujících proti stresu. Velmi účinné jsou v tomto ohledu tzv. adaptogeny, mezi něž patří například eleuteriokok ostnitý, dříve známý jako sibiřský ženšen, či rozchodnice nebo vitánie.
Adaptogeny je přímo nabitý doplněk stravy pro životní vitalitu a energii LIFE ENERGY by Brandeis Clinic.
Špatná strava
Nejvýraznější vliv na překyselení organismu má samozřejmě strava. Mnoho lidí má ale stále trochu zmatek v tom, jak je to s kyselino- či zásadotvorností potravin. To, zda má daná potravina kyselé nebo zásadité pH, vůbec nevypovídá o tom, jak působí v organismu. Typickým příkladem jsou citróny, jejichž pH je velmi kyselé, na organismus nicméně působí zásadotvorně. Na druhou stranu maso má sice pH samo o sobě zásadité, jeho účinek na organismus je ale kyselinotvorný.
Vliv má obsah minerálů
Jak se tedy kyselinotvornost či zásadotvornost potravin určuje? Vliv má především obsah minerálů v dané potravině a to, jak snadno je organismus schopen ji strávit (protože jak už víte ze začátku tohoto článku, veškerá nestrávená potrava se stává kyselinotvornou).
Existuje sedm minerálů, které se chovají jako elektrolyty a napomáhají neutralizovat a vyrovnávat hladinu kyselin a zásad v těle. Čtyři z nich jsou alkalizující, tedy zásadotvorné a jedná se o sodík, draslík, hořčík, vápník. Je-li v organismu příliš kyselin, může tělo tyto čtyři prvky využít pro jejich neutralizaci a vyrovnání pH krve. Proto jsou potraviny bohaté na tyto minerály považovány za alkalizující.
Zbývající tři minerální elektrolyty, které jsou kyselinotvorné, acidizující, jsou síra, fosfor a chlór. Potraviny bohaté na tyto minerály proto řadíme k těm, které mají tendenci podporovat hromadění kyselin v organismu.
Společně tyto alkalizující a acidizující minerály formují dvanáct minerálních elektrolytických solí, které napomáhají vyváženému pH, regulují produkci energie i metabolismus tělesných tekutin. Jedná se o:
- Chlorid draselný
- Síran draselný
- Fosforečnan draselný
- Chlorid sodný
- Síran sodný
- Fosforečnan sodný
- Chlorid vápenatý
- Síran vápenatý
- Fosforečnan vápenatý, který je hlavní složkou kostí a zubů
- Chlorid hořečnatý
- Síran hořečnatý
- Fosforečnan hořečnatý
Většina ovoce a zeleniny je alkalizující, protože jsou snadno stravitelné a obvykle obsahují vyšší množství alkalických minerálů. Oproti tomu většina obilnin, luštěnin, ořechů a potravin s vyšším obsahem bílkovin, jako jsou mléčné produkty, maso, vejce či ryby, bývají spíše kvůli těžším trávení a vyššímu obsahu acidických minerálů v organismu kyselinotvorné.
Zelená zelenina (řapíkatý celer, kapusta kudrnka, špenát) obsahuje typicky velké množství solí draslíku, hořčíku a vápníku, je proto skvělým prostředkem pro omezení překyselení organismu. Obilniny a maso obsahují spíše více fosforečnanů, které v organismu formují více kyselin. Tyto typy kyselin jsou nicméně důležité především v zimě, protože napomáhají organismu udržet si teplo. Ani kyselinotvorné potraviny tedy nemusí být vždy špatné, klíč je v rovnováze!
Jak dlouho trvá, než se bez cvičení sportovec dostane z formy?
Je to za mnohem kratší dobu, než byste čekali. Pomoci mohou doplňky stravy pro fitness a vliv má samozřejmě i to, jak jste na tom fyzicky.
Podzimní deprese není jen blbá nálada, ale je to skutečná lékařská diagnóza
Padá na vás s příchodem podzimu a nástupem zimy splín? Nejste sami! Podzimní deprese je dokonce označení reálné diagnózy, o níž lékaři hovoří jako o sezónní afektivní poruše, tzv. SAD (z anglického označení seasonal affective disorder).
Nejdůležitější minerály pro vaše zdraví. Kde je vzít?
Přemýšleli jste někdy o tom, jak lidský organismus zvládne veškeré své důležité každodenní úkoly?
Co zastaví vaše stárnutí? Vsaďte na antioxidanty a spol.
Po léta byli vědci přesvědčení, že stárnutí je nezvratitelný proces, nad kterým máme my sami pramalou kontrolu. Současné výzkumy nicméně naznačují, že tomu tak není a stárnutí organismu můžeme vlastním přičiněním ovlivnit.
Překyselení žaludku a jeho skutečné příčiny (a jídlo v tom tentokrát nehledejte!)
O pálení žáhy neboli překyselení žaludku panuje mnoho dezinformací. Například takové, že jej způsobují pouze „špatná jídla a nápoje“. To je ovšem pravda jen částečná.