Překyselení žaludku a jeho skutečné příčiny (a jídlo v tom tentokrát nehledejte!)
O pálení žáhy neboli překyselení žaludku panuje mnoho dezinformací. Například takové, že jej způsobují pouze „špatná jídla a nápoje“. To je ovšem pravda jen částečná.
I když se často třeba o cibuli nebo smažených či pikantních pokrmech tvrdí, že jsou spouštěči překyselení žaludku a následného pálení žáhy, což odborníci nevyvracejí, důležitější podle nich je spíše způsob, jakým jíme, nežli to, co konkrétně vkládáme do úst.
Překyselení žaludku a způsob stravování
To, co jíme, totiž není až tak problematické, komplikace vyvolávají spíše špatné stravovací návyky, respektive jaké množství jídla jíme, jak jej polykáme a koušeme.
Co je příčinou pálení žáhy? Nepříjemné pocity na hrudi jsou symptomem jevu, kdy žaludeční kyseliny společně s nedotrávenou potravou stoupají do jícnu. Ten je propojením hrdla a žaludku a na rozdíl od žaludku není „stavěn“ tak, aby pro něj přítomnost kyselin nebyla škodlivá. Žaludeční sliznice je chráněná kyselinám odolným hlenem, jícnu ale tato ochrana chybí a kyseliny jej rozleptávají a dráždí.
Jsou to kyseliny, které jsou za pálení zodpovědné. Označení překyselení žaludku není tedy zcela správné, coby pálení žáhy se ale již ve společnosti vžilo a často se využívá.
Pálení žáhy zažije čas od času každý. Dochází-li k němu častěji než dvakrát týdně, nejedná se již o běžné pálení žáhy, ale o onemocnění zvané gastroezofageální reflux, respektive chronické pálení žáhy. To již může být příčinou zdravotních komplikací, jako jsou potíže s polykáním, eroze zubní skloviny, astma, šepot či kašel. Při porušení jícnové sliznice může dojít k jejímu zánětu a refluxní ezofagitidě, která může mít podíl na vzniku jícnových vředů nebo dokonce rakovině jícnu.
Pálení žáhy a překyselené žaludku není proto radno přehlížet a je vhodné působit proti němu preventivně tím, že se vyvarujete nečastějších zlozvyků, které na něm mohou mít podíl. O jaké se jedná?
Milujete pozdní večeře či noční svačinky
Pokud se pořádně „nafutrujete“ těsně předtím, než ulehnete na lože, zaděláváte si na problém. Pokud neleháte na vysokém polštáři, ale preferujete drobnější, který svědčí vaší krční páteři, na uzávěru žaludku doléhá tlak zkonzumované stravy. Dojít pak může k úniku obsahu žaludku, tedy žaludečních kyselin a stravy do jícnu a k pálení žáhy.
Konzumujete příliš velká jídla, nebo jíte příliš často
Čím více jídla zkonzumujete, tím pravděpodobnější je, že se „vydá na cestu“ vzhůru. Stejný důsledek může mít i neustálé zobání, kdy žaludek nestihne obsah strávit, ale už je zatížen další stravou.
Máte špatnou hodnotu BMI
Nadváha či obezita zpomalují průchod potravy trávicím traktem, což utváří tlak na podbřišek a uvolňuje svaly svěrače, které udržují obsah žaludku v žaludku, a nikoliv v jícnu. Proto se často pálení žáhy objevuje u osob s vyšší hodnotou BMI. Snížení váhy může proto při častém překyselení žaludku přinést úlevu.
Rádi si (nezřídka) přihnete
Alkohol pravděpodobně uvolňuje spodní ezofageální svěrač, tedy sval zodpovědný za svrchní uzávěru žaludku, který odděluje žaludek od jícnu. Zejména pokud pijete alkohol těsně před spaním a ještě si k tomu přidáte něco dobrého k snědku, riskujete uvolnění tohoto svalu a pálení žáhy.
Milujete špatné potraviny
Na omýlaných tvrzeních, že za pálení žáhy mohou smažená, tučná či pikantní jídla (dosaďte si typ potraviny podle toho, jakou verzi tvrzení znáte vy), zkrátka jídla kyselinotvorná, je sice něco pravdy. To, že by ale tyto kyselinotvorné potraviny v žaludku stimulovaly produkci žaludečních kyselin, a tím pádem způsobovaly pálení žáhy, je problematické. Představte si totiž přirozené prostředí žaludku, který každodenně vyprodukuje asi dva litry kyseliny chlorovodíkové, aby umožnil strávení snědeného jídla. To, zda jsou potraviny kyselinotvorné, už vnitřní prostředí žaludku příliš neovlivní.
Je detoxikace střev organismu prospěšná, nebo spíš uškodí?
V některých případech je očista neboli detoxikace střev nezbytná, například před některými lékařskými zákroky. Jak je to ale s její prospěšností coby preventivního opatření? Měla by být součástí komplexní detoxikace organismu? Pomáhá také při překyselení organismu či hubnutí?
Doplňky stravy na klouby: Jaké jsou nejúčinnější látky proti bolesti kloubů?
Bolesti kloubů a zad se stávají palčivým problémem pro stále více a více lidí, ve věkové kategorii 40+ trápí dokonce každého druhého člověka. Mohou proti bolestem pomoci doplňky stravy na klouby? A jaké jsou nejlepší aktivní látky léků na klouby?
Chemie v kosmetice: Na následující látky si dejte pozor
Největší lidský tělesný orgán je kůže. Protože chrání naše vnitřní prostředí před infekcemi i vnějším prostředím a navíc poměrně jasně definuje náš vzhled, máme tendenci se o ni starat. Složení produktů, které na pleť aplikujeme, bychom nicméně měli podrobit zkoumání. Do kůže se totiž vstřebá až 60 % všech látek, které na ni naneseme (a u dětí je to dokonce ještě více)!
Vitamínu B12 v potravinách není vždy dostatek. Bez něj ale budete bez energie
Podle statistik trpí nedostatkem vitamínu B12 každý čtvrtý člověk. S přihlédnutím k tomu, nakolik je tento vitamín důležitý, je to alarmující. Jaké jsou projevy nedostatku vitamínu B12 a jeho funkce v organismu? A jak vitamín B12 získat?
Bojujte vitamíny a doplňky stravy proti únavě a depresi
Zatím si sice užíváme dozvuky léta, nicméně příchod podzimu je nevyhnutelný. Ne každý toto nejbarevnější roční období má rád, naopak pro spoustu lidí je příčinou nostalgie či dokonce depresí, o únavě spojené se zkracujícími se dny ani nemluvě.