Pomáhá skořice na diabetes? Přečtěte si fakta
Cukrovka čili diabetes je onemocnění, pro něž je typická příliš vysoká hladina krevního cukru. Není-li pacient s cukrovkou dispenzarizován a léčen, objevit se mohou závažné zdravotní komplikace.
Mezi nejběžnější patří onemocnění jater a ledvin, poškození nervových cest a kardiovaskulární soustavy. Dvě poslední zmíněná onemocnění pak mohou vyústit v častý jev, tzv. syndrom diabetické nohy, při němž dochází k destruktivnímu narušení tkání nohou od kotníku dolů, které nezřídka končí až amputací končetiny či její části.
Nutnost užívat léky či přímo aplikovat inzulín
Léčbu cukrovky provází užívání medikamentů, ve vážnějších případech jsou nutné pravidelné inzulínové injekce, které suplují hormonální aktivitu slinivky břišní a nutná je samozřejmě také úprava stravy a snížení přijatého cukru. Velký boom v současnosti zažívá i konzumace potravin, které mají přirozeně napomáhat normalizaci hladiny krevního cukru. Jednou z takových potravin je i skořice, také v našich končinách oblíbené koření.
Skořice se získává z aromatické kůry stálezelených tropických stromů skořicovníků, jichž existují dva hlavní druhy, a to skořicovník čínský a skořicovník cejlonský. Cejlonská skořice je považována za nejkvalitnější, za skutečnou skořici, oproti tomu čínská varianta je levnější, často se proto využívá v potravinách pro dodání typické skořicové chuti.
Skořice nabitá důležitými živinami
Obsahuje plno vitamínů, minerálů, a hlavně antioxidantů. Těch obsahuje skoro nejvíce ze všech možných bylinek. Proč jsou antioxidanty tak důležité? Napomáhají organismu vyrovnat se s oxidativním stresem, který bývá příčinou poškození buněk a potažmo tkání. Na vině těchto poškození jsou reaktivní částice zvané volné radikály. Oxidativní stres je problematický i u zdravých jedinců, natožpak u diabetiků. Ti by proto antioxidanty měli konzumovat pravidelně, každý den.
Co je u „cukrovkářů“ špatně?
Mechanismus onemocnění cukrovkou je dvojí. Buď nefunguje správně slinivka břišní, a neprodukuje dostatek inzulínu, to v případě autoimunitního diabetu I. typu, nebo jsou na vině buňky, jenž na inzulín, který slinivka vyprodukuje, nedokáží správně reagovat, a pak se jedná o diabetes II. typu. V obou případech je výsledkem vysoká hladina krevního cukru, která je pro organismus škodlivá.
Skořice může napomoci hladinu krevního cukru snižovat, protože jedna z jeho složek zvaná hydroxychalkon v organismu napodobuje účinek inzulínu a urychluje průnik glukózy do buněk, kde je využita pro produkci energie. Vedle toho skořice zvyšuje citlivost buněk na inzulín, což má za následek další nárůst ve využití glukózy buňkami. Podle této studie stačí pro nárůst inzulínové senzitivity pravidelné užívání skořice po dobu dvou týdnů, nárůst citlivosti lze nicméně pozorovat i ihned po požití s prodlouženou dobou působení.
Vliv skořice na hladinu krevního cukru
Kromě toho, že skořice prokazatelně napomáhá snižovat u pacientů s diabetem II. typu hladinu krevního cukru, pozitivní vliv má i na další problematické hodnoty. Snižuje hladinu celkového cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů, a naopak navyšuje hladinu vhodného HDL cholesterolu.
Skořice však nesnižuje krevní cukr pouze dlouhodobě, její konzumace napomáhá i okamžitému snížení a vyrovnání výkyvů hladinu po konzumaci jídla. Názory, proč se to tak děje, se různí, někteří vědci předpokládají, že skořice inhibuje aktivitu enzymů, které v tenkém střevě rozkládají sacharidy, podle jiných názorů tkví příčina v tom, že skořice zpomaluje prostup stravy žaludkem. Právě proto je skořice také oblíbeným pomocníkem pro snižování tělesné váhy.
Proti komplikacím spojeným s cukrovkou
Díky tomu, že je skořice doslova plná aktivních látek, které pozitivně působí na celý organismus, navíc napomáhá tělu vyrovnat se s negativním vlivem diabetu. Ten se projevuje zhoršeným zdravím srdce a cév a až dvojnásobně vyšším rizikem rozvoje kardiovaskulárního onemocnění. Protože ale skořice reguluje hladinu krevních lipidů, může být nápomocná v prevenci těchto zdravotních komplikací, pozitivně skořice ovlivňuje i hypertenzi.
Lékaři a vědci v posledních letech poukazují na souvislost mezi diabetem II. typu a Alzheimerovou chorobou, kdy je diabetes před rozvojem tohoto onemocnění často přítomen.
Užívejte si celoroční léto se středomořskou dietou. A jako bonus zhubnete!
Středomořská dieta není vlastně tak úplně restriktivní dieta, ale spíše způsob zdravého stravování, které vám připomene dlouhé večery strávené na dovolené ve Španělsku, Řecku či v Itálii. Kromě toho, že vám bude chutnat, bude mít i pozitivní vliv na vaše zdraví.
UVA a UVB paprsky. Co škodí pleti víc?
Většina opalovacích krémů udává pouze hodnotu SPF. Věděli jste ale, že toto označení podává informaci výhradně o schopnosti produktu chránit pleť před UVB zářením? A víte také, jak moc dokáží pleť poškodit UVA paprsky?
Překyselení organismu: Je zdravější salát nebo steak?
Podle teorie o překyselení organismu rozhodně salát. Říkáte si, co je ale špatně na kousku kvalitního hovězího?
Jak fungují doplňky stravy na klouby? Přečtěte si o těch s kolagenem
Účinky kolagenu na klouby stvrzuje nejedna studie. Seznamte se s nimi a dejte šanci doplňkům stravy s jeho obsahem.
V péči o jizvy vyzkoušejte silikon
Věděli jste, že silikon se pro léčbu a redukci jizev využívá již déle než 30 let? Zdaleka jej ale nemusí využívat jen plastičtí chirurgové a lékaři, jeho pozitivního účinku na jizvy různého stáří si můžete užít i v pohodlí vašeho domova. Silikon zjemňuje, povrchově vyrovnává a zesvětluje jizvy.