Živiny nezbytné pro správné fungování organismu
Minerály jsou důležité pro zachování zdraví organismu. Tělo je využívá během řady procesů, napomáhají správnému fungování kostí, svalů, srdce i mozku a nervové soustavy. Klíčové jsou také pro produkci enzymů a hormonů.
Makrominerály plus stopové prvky
Různé minerály organismus vyžaduje v různém množství, všechny jsou nicméně esenciální. Na základě toho je rozdělujeme na dva typy, makrominerály a stopové prvky. Makrominerálů potřebuje organismus větší množství, jedná se o vápník, fosfor, hořčík, sodík, draslík, chlór a síru. Stopových prvků jako železo, mangan, měď, jód, zinek, kobalt, selen a fluoru mu naopak stačí minimum.
Většina lidí přijme dostatečné množství minerálů ze stravy, v některých případech je nicméně vhodné zařadit doplněk stravy s jejich obsahem. U osob s některými typy onemocnění nebo při užívání některých typů léků se mohou nároky organismu na minerály zvyšovat nebo snižovat. Například osoby s chronickým onemocněním ledvin by měly snížit konzumaci potravin bohatých na draslík.
Nezbytné pro lidský organismus
Minerály jsou anorganické látky, které se přirozeně vyskytují v neživých objektech, třeba ve vodě, kamenech či půdě, stejně tak ale též v rostlinách či tělech zvířat.
Minerály jsou nezbytné pro řadu tělesných funkcí, důležité jsou pro silné kosti a zuby, krev, zdravou kůži, vlasy, fungování nervů, svaly i metabolické procesy, například takové, díky nimž přeměňuje organismus zkonzumovanou stravu na energii. Klíčové jsou pro růst, vývoj a zachování zdraví organismu.
Mezi hlavní minerály patří:
Vápník
Důležitý pro zdraví kostí, zubů, vedení nervových vzruchů, svalové kontrakce, srážlivost krve, produkci energie, obranyschopnost.
- Zdrojem jsou mléčné produkty a tmavě zelená zelenina
Chlór
Důležitý pro zachování optimálního množství tělesných tekutin a elektrolytickou rovnováhu, trávicí šťávy.
- Zdrojem je stolní sůl
Hořčík
Důležitý pro všechny hlavní biologické procesy, využití glukózy organismem, syntézu nukleových kyselin a bílkovin, buněčnou energii.
- Zdrojem je tmavé zelená zelenina, ryby, ořechy, fazole, celozrnné produkty
Fosfor
Důležitý pro silné kosti, všechny buněčné procesy a zdraví buněčných membrán.
- Zdrojem jsou mléčné produkty, maso, zelenina, vejce
Draslík
Důležitý pro řadu biologických procesů, kontrakce svalů, nervové impulzy, syntézu nukleových kyselin a bílkovin, produkci energie.
- Zdrojem je čerstvé ovoce a zelenina
Sodík
Důležitý pro optimální zachování vody v tělesných tkáních.
- Zdrojem je obohacená stolní sůl
Síra
Důležitá pro formování aminokyselin obsahujících síru.
- Zdrojem je cibule, česnek, vejce, maso, mléčné produkty