Aktivní přírodní látky, vyskytující se mimo jiné v čaji, s pozitivním vlivem na organismus
Katechiny jsou flavonoidy, respektive flavonoly, a polyfenoly, které ovlivňují chuť a barvu látky, v níž se vyskytují. Nejznámější katechiny jsou epikatechin (EC), epikatechin galát (ECG) a epigalokatechin galát (EGCG), které se vyskytují především v zeleném čaji, ale též v kávě, víně, čokoládě s vysokým obsahem kakaa nebo divokých bobulích, jako jsou Acai. Nejúčinnějším katechinem je epigalokatechin galát.
Katechiny a antioxidace
Katechiny jsou silné antioxidanty, které chrání tělo před poškozením volnými radikály, nestabilními reaktivními částicemi, které se snaží s tělesných molekul „ukrást“ elektron, který jim chybí. Tím však spouští kaskádu volnoradikálových reakcí. Antioxidanty nicméně volným radikálům chybějící elektron dodají, a tím pádem je neutralizují. Katechiny jsou také hlavní stavební složkou taninů. V rostlině jsou zodpovědné za její zdraví a odolnost vůči vnějším stresorům.
Pozitivně katechiny působí také na kůži, jejíž ochranu a regeneraci podporují. Díky svému antioxidačnímu působení stimulují omlazení pleti, redukci vrásek a zlepšuji stav plezi poškozené záněty či ultrafialovým zářením. Navyšují hydrataci pleti, snižují erytém a podrážděné pleti poskytují žádoucí zklidnění.
Další účinky katechinů
- Údajně působí proti růstu rakovinných buněk
- Chrání kardiovaskulární soustavu tím, že zabráňují ukládání tukových reziduí na stěnách cév vedoucímu k ateroskleróze
- Antiobiotický a antibakteriální účinek
- Zvyšují citlivost na inzulin
- Chrání před infekcemi respiračního a trávicího traktu
- Podporují hubnutí
V rostlinách se nejčastěji vyskytují v semenech a slupkách ovoce, které není dostatečně zralé, největším zdrojem jsou nicméně čajové lístky.