Zastřešující termín pro několik tisíc rostlinných molekul s antioxidačními vlastnostmi
Polyfenoly antioxidanty
Vedle antioxidačních vlastností polyfenoly také napomáhají regulovat činnost enzymů a stimulovat receptory buněk.
Polyfenoly se dělí do čtyř základních skupin: fenolové kyseliny, lignany, stilbeny a flavonoidy. Rostliny s polyfenolickou aktivitou hrají hlavní roli v čínské a ajurvédské medicíně po staletí. Působí protizánětlivě, podporují činnost jater a mají mnohé další zdravotní benefity, mají také silný antioxidační účinek.
Polyfenoly a zdraví
Polyfenoly jsou dostupné v mnoha druzích zeleniny a ovoce
Zdraví kůže
Konzumace antioxidantů napomáhá ochraně kůže před ultrafialovým zářením. Patří mezi ně resveratrol, silymarin, genistein, semínka v hroznovém víně, polyfenoly ze zeleného čaje.
Zdraví mozku
O polyfenolech se soudí, že působí proti stárnutí nervového systému a proti rozvoji symptomů demence. Také bývá jejich konzumace spojována s nižším rizikem rozvoje Alzheimerovy choroby, infarktu, roztroušené sklerózy, Parkinsonovy choroby a Huntingtonovy choroby.
Hladina krevního cukru
Jedna ze skupin polyfenolů, flavonoidy podporují správnou hladinu krevního cukru. Obvykle se tyto flavonoidy nalézají v potravinách jako je čaj či kakao a podporují vylučování inzulinu, regulují metabolismus glukózy, zlepšují citlivost na inzulín a zvyšují vstřebávání glukózy do buněk.
Krevní tlak
Studie naznačují, že flavonoidy jako jsou katechiny, antokyany a fenolové kyseliny jsou důležitou složkou stravy, která podporuje zachování správného krevního tlaku tím, že brání fyziologickým mechanismům, které spouštějí hypertenzi.
Kardiovaskulární soustava
Některé polyfenoly potlačují „zlý“ LDL cholesterol tím, že vyvolávají jeho oxidaci. Podporují také rozšiřování cév, a tím zlepšují krevní oběh.
Polyfenoly v potravinách
Polyfenoly v potravinách najdete především v ovoci a zelenině, bohatým zdrojem je ale i zelený čaj, cenným zdrojem je zejména drobné bobulovité ovoce.
Nejčastěji vyhledáváte: polyfenoly v čaji, polyfenoly z hrozna, polyfenoly a omega 3