Typ kyselin, které hrají významnou roli ve výživě člověka
Rozdíl mezi nenasycenými mastnými kyselinami a nasycenými mastnými kyselinami tkví především v jejich chemické struktuře. Zatímco nasycené tuky obsahují uhlík saturovaný atomy vodíku, nenasycené sestávají z atomů uhlíku, které utváří dvojné vazby a nejsou nasycené atomy vodíku. Polynenasycené tuky jsou typem nenasycených mastných kyselin.
Nezbytné pro zdraví organismu
Dva hlavní typy polynenasycených mastných kyselin jsou omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Obě tyto polynenasycené tuky patří k esenciálním mastným kyselinám. Toto označení prozrazuje, že jsou pro organismus vysoce důležité a sám si je nedokáže syntetizovat, a je naopak třeba je získávat ze stravy. Mezi nejznámější omega-3 mastné kyseliny řadíme kyselinu alfa-linoleovou (ALA), eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).
Kyselina linolová (LA) a kyselina arachnidová (AA) jsou zástupkyněmi omega-6 mastných kyselin. Ve výživě je důležitý jejich správný poměr, největším rizikem z hlediska správné výživy je nadměrný příjem omega-6 kyselin a nedostatek omega-3, který může zapříčinit onemocnění srdce, artrózu i diabetes.
Důležitý poměr omega-3 a omega-6
Nahrazení nasycených mastných kyselin a tzv. „trans-tuků“ zdravějšími mono- a polynenasycenými snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Polynenasycené mastné kyseliny napomáhají snižovat hladinu „škodlivého“ cholesterolu. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro vývoj mozku u novorozenců a dětí a mohou působit jako prevence úpadku kognitivních schopností ve vyšším věku.
- Mezi hlavní zdroje omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby a několik málo rostlinných tuků. Jedná se třeba o lososa, tresku, sardinku, herinky a ančovičky v případě EPA a DHA, jejíž zdrojem jsou také mořské řasy, mezi stravu bohatou na ALA jsou lněná semínka, vlašské ořechy a olivový, řepkový, lněný, dýňový a konopný.
- Na omega-6 mastné kyseliny je bohatý třeba slunečnicový, arašídový, kukuřičný, sójový olej v případě LA, mezi zdroje AA patří mléčné výrobky, vejce, arašídový olej a maso.