Prodloužili jsme pro vás otevírací dobu naší výdejny. Až do 23. 12. se u nás můžete zastavit od pondělí do pátku od 13:00h do 17:30 hodin.

Polynenasycené mastné kyseliny

Typ kyselin, které hrají významnou roli ve výživě člověka

Rozdíl mezi nenasycenými mastnými kyselinami a nasycenými mastnými kyselinami tkví především v jejich chemické struktuře. Zatímco nasycené tuky obsahují uhlík saturovaný atomy vodíku, nenasycené sestávají z atomů uhlíku, které utváří dvojné vazby a nejsou nasycené atomy vodíku. Polynenasycené tuky jsou typem nenasycených mastných kyselin.

Nezbytné pro zdraví organismu

Dva hlavní typy polynenasycených mastných kyselin jsou omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Obě tyto polynenasycené tuky patří k esenciálním mastným kyselinám. Toto označení prozrazuje, že jsou pro organismus vysoce důležité a sám si je nedokáže syntetizovat, a je naopak třeba je získávat ze stravy. Mezi nejznámější omega-3 mastné kyseliny řadíme kyselinu alfa-linoleovou (ALA), eikosapentaenovou (EPA) a dokosahexaenovou (DHA).

Kyselina linolová (LA) a kyselina arachnidová (AA) jsou zástupkyněmi omega-6 mastných kyselin. Ve výživě je důležitý jejich správný poměr, největším rizikem z hlediska správné výživy je nadměrný příjem omega-6 kyselin a nedostatek omega-3, který může zapříčinit onemocnění srdce, artrózu i diabetes.

Důležitý poměr omega-3 a omega-6

Nahrazení nasycených mastných kyselin a tzv. „trans-tuků“ zdravějšími mono- a polynenasycenými snižuje riziko onemocnění srdce a cév. Polynenasycené mastné kyseliny napomáhají snižovat hladinu „škodlivého“ cholesterolu. Omega-3 mastné kyseliny jsou nezbytné pro vývoj mozku u novorozenců a dětí a mohou působit jako prevence úpadku kognitivních schopností ve vyšším věku.

  • Mezi hlavní zdroje omega-3 mastných kyselin jsou tučné ryby a několik málo rostlinných tuků. Jedná se třeba o lososa, tresku, sardinku, herinky a ančovičky v případě EPA a DHA, jejíž zdrojem jsou také mořské řasy, mezi stravu bohatou na ALA jsou lněná semínka, vlašské ořechy a olivový, řepkový, lněný, dýňový a konopný.
  • Na omega-6 mastné kyseliny je bohatý třeba slunečnicový, arašídový, kukuřičný, sójový olej v případě LA, mezi zdroje AA patří mléčné výrobky, vejce, arašídový olej a maso.

S článkem souvisí tyto výrobky:

LIPID-BALANCE CLEANSING OIL
Pokud vždy po čištění vnímáte nepříjemné pocity pnutí, štípání či svědění a vaše pleť je začervenalá
100% vegan
V těhotenství a při kojení
900 Kč
Skladem - ihned posíláme