Skupina esenciálních mastných kyselin, které je třeba organismu pro jeho správné fungování dodávat
Ne všechny tuky škodí, zejména omega-3 mastné kyseliny jsou zdraví naopak velmi prospěšné. Dvě hlavní, EPA a DHA, se nachází především v mořských rybách, ALA (alfa-linolenová kyselina) má rostlinné zdroje, ořechy a semínka. Organismus tyto mastné kyseliny vyžaduje pro správné fungování, přináší mu i mnoho dalších zdravotních benefitů. Nedokáže si je ale sám syntetizovat, je proto třeba mu je v dostatečné míře dodávat prostřednictvím stravy.
Jak podporují omega-3 mastné kyseliny zdraví?
- Krevní tuk (triglyceridy): omega-3 snižují hladinu triglyceridů, která je riziková pro zdraví kardiovaskulární soustavy
- Revmatoidní artritida: omega-3 mohou redukovat tuhnutí a bolesti kloubů
- Deprese: výzkumy naznačují, že kultury, které konzumují potraviny s vyšším obsahem omega-3 mastných kyselin, trpí v menší míře depresí
- Vývoj dětí: zejména DHA je důležitá pro vývoj zrakové a nervové soustavy u dětí
- Astma: omega-3 snižují záněty, které jsou hlavní příčinou astmatu
- Alzheimerova choroba a demence: omega-3 mohou mít pozitivní vliv na přirozené zhoršování paměti související se stárnutím organismu i Alzheimerovou chorobou
Jaké jsou zdroje omega-3 nenasycených mastných kyselin EPA a DHA?
- Ančovičky
- Herinky
- Makrely
- Losos
- Tuňák
- Treska
- Sardinky a další mořské ryby
Mezi vhodné zdroje ALA patří:
- Vlašské ořechy
- Lněné semínko
- Řepkový olej
- Sójový olej