Omega-3 mastná kyselina
Kyselina alfa-linolenová je jednou ze dvou esenciálních mastných kyselin (spolu s kyselinou linolovou). Označení esenciální mají tyto mastné kyseliny proto, že jsou nezbytné pro lidské zdraví, ale organismus si je nedokáže sám syntetizovat. Je proto třeba mu je v dostatečném množství dodávat prostřednictvím stravy. ALA patří mezi omega-3 mastné kyseliny, které se nachází především v různých typech semínek (chia, lněná, konopná), ořechů (především vlašské) a také vícero typech rostlinných olejů. Podobá se mastným kyselinám, které se vyskytují v rybích tucích.
Ovlivňuje krev a kardiovaskulární soustavu
Omega-3 mastné kyseliny, tedy i kyselina alfa-linolenová napomáhají organismu regulovat srážlivost krve, budovat buněčné membrány v mozku a redukovat zánětlivé procesy. Podle některých studií tak může snižovat bolesti kloubů a otoky pramenící z artrózy a zlepšit také hybnost kloubů. Pozitivní účinek může mít její užívání také na autoimunitní onemocnění jako lupus či revmatoidní artróza, zlepšovat může fungování plic při astmatu, snižovat menstruační bolesti a podle některých názorů působí i proti depresím.
Blahodárný účinek má kyselina alfa-linolenová při různých typech poruch tlustého střeva, jako je syndrom dráždivého tračníku či Crohnova choroba. U pacientů s tímto typem onemocnění bývají často pozorovány nižší hladiny omega-3 mastných kyselin v organismu. Benefity může přinášet kyselina alfa-linolenová v prevenci a léčbě onemocnění kardiovaskulární soustavy.