Neesenciální mastné kyseliny, které jsou prospěšné lidskému organismu
Na rozdíl od omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin se ty omega-9 neřadí k esenciálním mastným kyselinám. Ty si tělo neumí syntetizovat, a je tedy třeba jich přijímat prostřednictvím stravy dostatečné množství. To omega-9 mastné kyseliny si v případě potřeby dokáže organismus poskládat sám.
Olivový olej
Nejběžněji se vyskytující omega-9 mastnou kyselinou patří kyselina olejová. Tato mononenasycená mastná kyselina tvoří přes tři čtvrtě hmotnosti olivového oleje, dále se pak nachází třeba v oleji makadamovém, mandlovém, řepkovém, slunečnicovém a v oříšcích, případě v drůbežím tuku a sádle.
Výzkumy naznačují, že kyselina olejová, hlavní součást středomořské stravy, posiluje obranyschopnost a podporuje imunitní systém v boji s patogeny, zkoumá se také její pozitivní vliv na aterosklerózu a zdraví kardiovaskulární soustavy.
Dalšími omega-9 nenasycenými mastnými kyselinami, které již ale mají ve výživě minimální význam, jsou:
- Mononenasycená kyselina nervonová důležitá, jak už její přídomek nervonová nastiňuje, pro správné fungování mozku a nervové soustavy. Věděli jste, že mozek je tvořen primárně tukem? Jejími zdroji jsou ořechy, semínka a maso z lososa
- Polynenasycená kyselina all-cis-5,8,11-eikosatrienová (kyselina meadová) s potenciálními protizánětlivými účinky
- Mononenasycená kyselina eruková, jejíž potenciální škodlivostí se v současnosti zabývá Evropský úřad pro bezpečnost potravin a mezi její hlavní zdroje se řadí řepkový a hořčičný olej