Omega-9 mastná kyselina
Kyselina olejová je přirozeně se vyskytující omega-9 nenasycená mastná kyselina. Ve své přírodní formě má bledě žlutý odstín a aroma připomínající sádlo. Řadíme ji tedy k nenasyceným mastným kyselinám, konkrétně skupině mononenasycených mastných kyselin. Označení omega-9 značí polohu jediné dvojné vazby uprostřed molekuly.
V olivovém oleji
Kyselina olejová se často přirozeně vyskytuje. Jejími největšími zdroji jsou olivový olej, jehož utváří asi 70 % objemu, a olivy, avokádo, řepkový olej a další typy rostlinných olejů, mimo jiné palmový, mandlový, slunečnicový, arašídový. Protože tvoří i tukovou tkáň organismu, jejím zdrojem je samozřejmě i vepřové sádlo a lůj.
Zdraví ze Středozemí
Ne všechny tuky jsou špatné, to platí u kyseliny olejové dvojnásob. Jej dostatečný příjem zlepšuje citlivost na inzulín, podporuje optimální krevní oběh, a tím napomáhá ochraně organismu před rozvojem diabetu II. typu. V případě již existujícího onemocnění pak může napomáhat jeho regulaci. Pozitivně působí na kardiovaskulární soustavu, vždyť pravidelná konzumace olivového oleje je typická pro tzv. středozemní stravu, tolik prospěšnou srdci a cévám. Snižuje riziko aterosklerózy, reguluje hladinu cholesterolu a podporuje fungování imunitního systému.
Své využití nachází kyselina olejová ve farmacii a potravinářství, na vzduchu totiž neoxiduje tak rychle jako ostatní nenasycené mastné kyseliny. Výrobky s jejím obsahem tak vydrží dlouhodobě konzumovatelné. Kyselina olejová se nicméně využívá i v kosmetickém průmyslu jako součást mycích prostředků, mýdel, a dokonce pleťových krémů, gelů a mlék, protože zvlhčuje a zjemňuje pleť.