Tropická ovíjivá liána, jejíž plody a extrakt z nich nachází mnoho využití v potravinářství, lékařství a výživě
Trocha černého pepře vždy o něco zlepší senzorické vlastnosti většiny pokrmů. Tento „král koření“ má vedle toho mnoho pozitivních účinků na lidský organismus. Ve stravě stimuluje hubnutí, zlepšuje trávení, ulevuje od kašle a nachlazení, stimuluje metabolismus a zlepšuje stav kožních onemocnění.
Černý pepř je ovocným plodem pepřovníku černého a využívá se jako koření i jako léčivý přípravek. Chemická látka piperin, která se v černém pepři vyskytuje, má za následek jeho pikantní chuť. Jeho domovinou je Kerala, stát na jihu Indie. Již od dávných dob je černý pepř jedním z nejrozšířenějších koření na světě. Díky svým antibakteriálním vlastnostem se používá jako konzervant potravin, významné jsou i jeho protizánětlivé účinky.
Jak pepřovník černý ovlivňuje lidské zdraví?
- Zlepšuje trávení, protože navyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, čímž nepřímo působí proti průjmům, zácpě a kolikám. Napomáhá také formování střevních plynů a podporovat může i vylučování, a to jak kyseliny močové, tak nežádoucích toxinů
- Podporuje hubnutí, protože se jisté jeho části účastní rozkladu tukových buněk
- V pleťové péči může zlepšit stav vitiliga, protože piperiny mohou v pleti stimulovat produkci kožního pigmentu melaninu v buňkách melanocytech
- Poskytuje úlevu v případě respiračních onemocnění, stejně jako při rýmě a sinusitidě a pozitivně ovlivňuje astma
- Působí antibakteriálně
- Má antioxidační vlastnosti
- Navyšuje biodostupnost dalších aktivních látek, například kurkuminoidů
- Podporuje kognitivní funkce
- Zlepšuje stav žaludečních vředů