Rostlina, z níž se získává kakao a potažmo čokoláda a jejíž extrakt bývá pro svůj všestranný pozitivní účinek složkou kosmetických produktů i doplňků stravy
Kakaovní pravý (Theobroma cacao) pochází ze střední a Jižní Ameriky, kde jej pěstovaly již civilizace před známou Mayskou civilizací, zhruba kolem roku 600. Právě ty konzumovaly semena z plodů kakaovníku, hořká a adstringentní. Jsou to ona, kdo propůjčuje čokoládě její typickou chuť a aroma.
Kakao plné účinných látek
Semena kakaovníku obsahují ve vysoké koncentraci flavanoly, především epikatechin. Jsou bohatá na antioxidanty, jichž obsahují na 700 druhů, stimulují produkci serotoninu, neurotransmiteru přezdívaného hormon štěstí, a endorfinu. Obsažené antioxidanty navíc podporují zdraví srdce a cév, protože snižují hladinu cholesterolu a ukládání plaku v cévách. Stimulují též ředění krve a brání jejímu nežádoucímu shlukování, které bývá přičinou kardiovaskulárních komplikací.
Na hubnutí
Vedle toho působí anti-agingově díky obsaženým antioxidantům a polyfenolům, které chrání tělesné buňky před oxidací. Pozitivně dokáže také ovlivnit tělesnou váhu, jelikož podporuje spalování tuků díky obsaženým MAO inhibitorům.
Krevní oběh navíc zásobuje serotoninem, který nejen, že je přezdívaný hormonem štěstí, ale také se tento hormon účastní vysílání signálu o nasycenosti. Zlepšovat může citlivost na inzulín, a tím pádem usnadňuje v organismu využití glukózy pro produkci energie. Senzitivitu na inzulín pozitivně ovlivňují i obsažené antioxidanty.
Pro krásné vlasy a ochranu pleti
Jelikož je kakao bohaté na síru, jeho konzumace může zlepšit zdraví vlasů a nehtů. Síra je totiž jednou z hlavních komponent aminokyselin. Při topické aplikaci má na kůži ochranný účinek, kdy brání před škodlivým vlivem modrého světla a volných radikálů a podporuje zachování a novotvorbu kolagenu.