Bílkovina složená ze tří aminokyselin, klíčová pro zdraví organismu
Glutathion utváří v organismu především játra, je však možné jej získat i z některých potravin nebo doplňků stravy. Účastní se syntézy DNA, oprav buněk poškozených infekcemi, zářením či znečištěním, ovlivňuje obranyschopnost a zdraví reprodukční soustavy, míru únavy, onemocnění plic a využití nachází jako součást léčby HIV/AIDS a některých forem rakovin. Tato malá molekula navíc napomáhá játrům zbavit organismus škodlivých látek.
Antioxidace uvnitř buněk
Glutathion je silný antioxidant, který najdeme v každé tělní buňce, tkáni i orgánu. Tyto všechny segmenty chrání před volnými radikály a jejich zhoubným působením. Dokáže tak proti radikálům zakročit ještě účinněji než silné antioxidanty jako vitamín C či vitamín E, protože se nachází přímo uvnitř buněk.
Jeho vyšší hladiny jsou spojovány s celkově lepší zdravím a dlouhověkostí, nižší hladiny jsou typické pro osoby s kardiovaskulárními či onkologickými onemocněními, diabetem a onemocněními nervové soustavy. Se stárnutím organismu glutathionu ubývá.
Čím podpořit produkci glutathionu?
Konzumací vyvážené stravy bohaté na vitamíny B2 a B6, selen, vitamín C a bílkoviny, také pravidelná fyzická aktivita stimuluje jeho tvorbu. Na druhou stranu nezdravý životní styl nahrává jeho úbytku.