Látka získávaná z čajových lístků s propěšným vlivem na lidský organismus
Theanin je aminokyselina vyskytující se především v zeleném čaji. Získává se z čajových lístků. Domovem čajovníku čínského (Camellia sinensis), který patří do čeledi čajovníkových, je východní Asie. Tento stálezelený keř dorůstá až devíti metrů do výšky, má tmavězelené lístky a bílé, příjemně vonící květy.
Thenanin byl nicméně vedle čajových lístků izolován také z hřibu hnědého, který běžně v létě a na podzim roste v našich lesích. Jeho klobouk má hnědou barvu, „maso“ houby je žluté, ale po nakrojení typicky zmodrá. Oproti hřibu kováři ale zmodrání rychle bledne.
Podobné jako glutamát
Chemické složení theaninu je velmi podobné glutamátu, v těle přirozeně se vyskytující aminokyselině, která napomáhá přenosu nervových impulzů v mozku. Některé účinky theaninu jsou glutamátu podobné, u jiných to naopak působí, že účinek glutamátu ruší.
Theanin se dlouhodobě využívá pro úlevu od úzkostí, pro snížení vysokého tlaku, coby prevence Alzheimerovy choroby. Pozitivně působí na kardiovaskulární soustavu a obranyschopnost. V případě chemoterapie jej naturopati využívají pro navýšení účinku léků.
Relaxace pro vás
Theanin může ulevovat v případě stresu tím, že navozuje uvolnění a relaxaci bez nežádoucí únavy. Podporuje také soustředění a pozornost, a zároveň zlepšuje kvalitu spánku. V případě konzumace v podobě zeleného čaje ulevuje od rýmy, protože pozitivně působí na nosní hlen, jehož vylučování stimuluje.