Rostlinný polyfenol ze skupiny flavonoidů
Quercetin se coby rostlinný polyfenol nachází v řadě druhů ovoce, zeleniny i obilninách. Využívá se v potravinových doplňcích, nebo jako přídavek do potravin a nápojů. Je úzce příbuzný s resveratrolem, tzv. molekulou dlouhověkosti, jíž nejvíce proslavilo červené víno. Podobně jako resveratrol má mít quercetin blahodárný vliv na kardiovaskulární soustavu, obranyschopnost, ale i fyzickou sílu a vytrvalost a celkově podporovat dlouhověkost, některá jeho zkoumání přislibují dokonce protirakovinný účinek.
Antioxidant quercetin
Tak jako většina flavonoidů působí i quercetin, který se řadí k flavanolům, v organismu silně antioxidačně, kdy vyhledává a podílí se na neutralizaci reaktivních volných radikálů. Oxidativní stres, který způsobují, je posléze příčinou (předčasného) stárnutí organismu, stejně tak může být důvodem zánětů a zánětlivých onemocnění, jako je artróza, alergií i chronické únavy a onemocnění srdce a cév, jako ateroskleróza, vysoký cholesterol a hypertenze. Quercetin může také ulevovat a zlepšovat stav autoimunitních onemocnění a bolestí s nimi spojených.
Uleví od projevů alergie
V organismu quercetin působí nejen protizánětlivě, ale chrání i před virovými a mikrobiálními infekcemi. Zklidňuje v případě alergických a dráždivých reakcích, je v podstatě přírodním antihistaminikem.
Quercetin ovlivňuje fungování celé řady tělesných buněk, například skrze lymfocyty dokáže pozitivně ovlivnit aktivitu imunitního systému. Reakce imunitního systému na vnější stresory a podráždění reguluje díky svému účinku na dva typy enzymů buněčné signalizace (kinázy, fosfatázy) a membránové bílkoviny. V případě alergické reakce napomáhá quercetin vyrovnat produkci histaminů v imunitním systému, což snižuje projevy této reakce.
Protože se jedná v podstatě o pigment, mezi jeho hlavní zdroje patří rozličně zbarvené druhy ovoce a zeleniny. Vybírejte ty sytě zelené, červené či fialové druhy.
Přirozené zdroje quercetinu:
- Hroznové víno – modré odrůdy
- Listová zelenina
- Brokolice
- Rajčata
- Lesní plody
- Jablka
- Červená cibule
- Zelená a červená paprika
- Luštěniny
- Ginkgo biloba