PABA

Kyselina paraaminobenzoová

PABA čili kyselina paraaminobenzoová

PABA je členem vitamínů skupiny B, je také součástí molekuly kyseliny listové. PABA je pro nás dostupná ze stravy, vytváří ji však také naše bakterie ve střevech. Známá je mimo jiné pro svůj pozitivní vliv na vlasy a také možnost využití jako ochrany proti slunečnímu záření.

PABA účinky

PABA najdeme v játrech, pivovarských kvasnicích, pšeničných klíčcích a celý zrnech jako je rýže, dále ve vejcích a melase. Uchovává se v tělesných tkáních a syntetizuje se bakteriální florou v našich střevech. PABA napomáhá metabolismu a využití aminokyselin a podporuje krevní buňky, zejména u červených krvinek. Pro dobrý stav pleti, vlasů a jejich pigmentů a zdravá střeva je PABA nezbytná. Využívá-li se jako ochrana proti UV záření, chrání pleť před spálením a rakovinou.

PABA se často využívá v přípravcích stimulujících růst vlasů a v přípravcích zamezujících jejich nadměrnému šedivění. Efektivní jsou však tyto přípravky zejména v případech, kdy problémy s vlasy způsobuje právě nědostatek PABA. Dále se PABA využívá k eliminaci známek předčasného stárnutí pleti a vyhlazení vrásek. Roztoky s PABA také napomáhají hojení kůže spálené slunečním zářením a v případech vitiliga.