Červené rostlinné barvivo s antioxidačním účinkem ze skupiny karotenoidů
Lykopen je běžný karotenoid, který se nachází v ovoci, zelenině a zelených částech rostlin. Jeho největším zdrojem jsou rajčata, velké množství lykopenu obsahují meruňky, brusinky, hroznové víno, růžový grepfruit, guava, papája, broskve a meloun.
Pro zdravé srdce
Lykopen má mnoho pozitivních účinků na lidský organismus a využívá se proto také jako součást léčby různých onemocnění.Mnohé studie dokládají pozitivní účinek lykopenu při kardiovaskulárních onemocnění, stejně tak popisují jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti.
Konzumace lykopenu má za následek redukci peroxidace lipidů, díky tomu vyrovnává hladiny cholesterolu a snižuje riziko rozvoje ischemické choroby srdeční a infarktu myokardu. Zvýšená konzumace lykopenu napomáhá také zlepšení kvality pokožky, zejména jejímu zjemnění.
Jak lykopen působí? Zaprvé je to jeho antioxidační aktivita (oxidativní stres byl stanoven jako jeden z významných faktorů při rozvoji rakovinných onemocnění), kdy stimuluje buňky k produkci enzymů, které chrání před volnými radikály.
Pro zdravou prostatu
Lykopen navíc snižuje riziko benigní hyperplazie prostaty (zvětšení prostaty) a v případě již existujícího problému inhibuje další postup onemocnění.