Alfa-hydroxykyselina s mnoha benefity pro pleť
Kyselina jablečná byla poprvé izolována v roce 1785 z jablečného džusu. Je to často právě ona, kdo propůjčuje potravinám a nápojům kyselou chuť. Spolu s dalšími kyselinami (především kyselina vinná) je příčinou nakyslé chuti vína. Je také složkou mnoha produktů péče o pleť a vlasy, včetně šamponů, tělových mlék, přípravků na nehtovou kůžičku a produktech proti akné a pro omlazení pleti.
Redukce pigmentace i vrásek
Kyselina jablečná se řadí mezi ovocné kyseliny, tzv. alfa-hydroxykyseliny, které podporují exfoliaci pleti tím, že ovlivňují soudržnost vazeb kožních buněk. Produkty s obsahem kyseliny jablečné pozitivně působí na pleť tím, že podporují:
- Hydrataci pleti
- Exfoliaci pleti a odstranění odumřelých kožních buněk
- Vyhlazení pleti
- Sjednocení barevného tónu pleti
- Redukci vrásek
- Pročištění a omlazení pleti
Kyselina jablečná ve vyšších koncentracích může dobře prostoupit do hlubších vrstev kůže, kde stimuluje produkci kolagenu. Kyselina jablečná je navíc vůči pleti méně dráždivá než většina dalších AHA-kyselin, i tak ale může dojít po aplikaci k začervenání pleti, pálení a svědění, zejména v oblasti očního okolí.
Organismus produkuje kyselinu jablečnou přirozeně při přeměně sacharidů na energii.