Volné radikály – co způsobují a které potraviny vám pomohou zmírnit jejich negativní dopad?
Volné radikály jsou nestabilní atomy, které v lidském těle poškozují buňky.. Před tímto negativním vlivem volných radikálů není uchráněna žádná buňka v těle. Volné radikály jsou v určité míře běžnou součástí lidského organismu, v některých situacích je však do těla dostáváme ve zvýšeném množství.
Je prokázáno, že vyšší výskyt volných radikálů vede k předčasnému stárnutí i oslabení imunitního systému. Jak pomoci organismu s tímto nebezpečím, to se dočtete níže.
Volné radikály a vliv na lidský organismus
Mezi časté následky zvýšeného výskytu volných radikálů patří například srdeční choroby, některé typy rakoviny, záněty, menší odolnost proti infekcím, předčasné stárnutí buněk.
Příznaky a negativní následky zvýšeného počtu volných radikálů v těle:
- bolesti hlavy,
- předčasné stárnutí,
- zhoršená paměť,
- úbytek váhy,
- rozostřené vidění,
- nespavost,
- rakovina,
- cukrovka,
- oteklé klouby a celkově zvýšená zánětlivost,
- vyšší náchylnost k nemocem,
- výkyvy nálad.
Volné radikály a potraviny
Negativní vlivy volných radikálů na lidský organismus podporuje konzumace uzenin, smaženého jídla, alkoholu a cukr. Těmto potravinám je vhodné se vyhnout, stejně tak je žádoucí omezit kouření, snížit míru výskytu v prostředí se znečištěným ovzduším, omezit stres a zajistit si dostatečný přísun tekutin.
Volné radikály a antioxidanty
Antioxidanty jsou látky neutralizující volné radikály. Lidské tělo samo produkuje enzymy s antioxidačními účinky, jejich počet je však omezen, zejména v době zvýšeného vystavování se škodlivým vlivům (kouření, konzumace alkoholu, znečištěné životní prostředí apod.), proto je vhodné tělu pomoci změnou životního stylu a konzumací správných potravin.
Antioxidanty v potravinách
Antioxidanty lze tělu poskytnout vyváženou stravou, zejména pak potravinami bohatými na oxidanty, jako jsou vitamín C, vitamín E, beta karoten, selen. Jedná se například o:
- pekanové ořechy,
- borůvky,
- jahody,
- artyčok,
- maliny,
- góji,
- kapustu,
- fazole
- červené zelí,
- špenát,
- zelený čaj,
- granátové jablko,
- kurkuma,
- černý pepř.
Kurkumu, černý pepř a lipozomální vitamín C s vysokou vstřebatelností můžete tělu dodat i prostřednictvím doplňku stravy Immunity ANNA BRANDEJS, viz https://www.medaprex.cz/cs/internetovy-obchod/doplnky-stravy/immunity-by-anna-brandejs-1495.html
Prevence zánětu – co můžete udělat ihned pro to, aby zánět neoslaboval váš organismus
Pociťujete na sobě negativní dopady přetrvávajícího zánětu, jako jsou např. nespavost, zvýšená chuť k jídlu, rozostřený zrak, bolest hlavy, oteklé klouby apod. nebo prostě chcete nadměrným zánětům předcházet? Právě pro vás jsme připravili níže uvedené tipy.
SUPERFOOD - LUŠTĚNINY
Jen málo potravin poskytuje tak jedinečnou kombinaci zdravých nutrientů – výživných látek se snadnou vstřebatelností, jako je tomu právě u luštěnin. Zvýšení jejich příjmu může přinést množství blahodárných účinků pro zdraví.
SUPERFOOD - CELER
Celer je superpotravina, která vás překvapí svým přínosem pro zdraví.
Únava
Únava může mít hodně příčin. Přinášíme vám několik tipů, jak se s ní poprat.
Káva - v malém množství lék, ve větším jed!
Kofein je dvojsečná zbraň. Pro většinu lidí nepředstavuje žádné větší riziko. Zrychluje srdeční rytmus, stimuluje centrální nervovou soustavu, tvorbu žaludečních kyselin a působí močopudně.