Tryptofan

Esenciální aminokyselina mající v organismu řadu účinků

Aminokyselina tryptofan se v těle účastní řady důležitých procesů. Vedle toho, že se podílí na dusíkové rovnováze u dospělých a růstu u malých dětí, utváří niacin, nezbytný pro tvorbu neurotransmiteru serotoninu.

Tryptofanu existují dva typy, a to L-tryptofan a D-tryptofan. Jediný rozdíl mezi nimi leží v orientaci molekul. Tryptofan může organismus získat ze stravy nebo z doplňků stravy.

Mezi hlavní zdroje patří potraviny bohaté na bílkoviny:

  • Kuřecí a krůtí maso
  • Vejce
  • Sýry a mléčné produkty
  • Ryby
  • Arašídy
  • Dýňová a sezamová semínka a oleje
  • Tofu a sójové produkty
  • Čokoláda

Aby se mohl v organismu tryptofan přeměňovat na niacin, je třeba mít v těle dostatek železa, vitamínu B6 a vitamínu B12.

Jaká pozitiva tryptofan organismu přináší?

  • Zlepšuje spánek
  • Ulevuje od depresí a úzkostí
  • Dodává psychickou pohodu

Kombinovat by se nicméně tryptofan neměl s konvenčními antidepresivy, anestetiky a léky proti migrénám, protože by mohlo dojít k až přílišnému nárůstu hladiny serotoninu.