Esenciální aminokyselina mající v organismu řadu účinků
Aminokyselina tryptofan se v těle účastní řady důležitých procesů. Vedle toho, že se podílí na dusíkové rovnováze u dospělých a růstu u malých dětí, utváří niacin, nezbytný pro tvorbu neurotransmiteru serotoninu.
Tryptofanu existují dva typy, a to L-tryptofan a D-tryptofan. Jediný rozdíl mezi nimi leží v orientaci molekul. Tryptofan může organismus získat ze stravy nebo z doplňků stravy.
Mezi hlavní zdroje patří potraviny bohaté na bílkoviny:
- Kuřecí a krůtí maso
- Vejce
- Sýry a mléčné produkty
- Ryby
- Arašídy
- Dýňová a sezamová semínka a oleje
- Tofu a sójové produkty
- Čokoláda
Aby se mohl v organismu tryptofan přeměňovat na niacin, je třeba mít v těle dostatek železa, vitamínu B6 a vitamínu B12.
Jaká pozitiva tryptofan organismu přináší?
- Zlepšuje spánek
- Ulevuje od depresí a úzkostí
- Dodává psychickou pohodu
Kombinovat by se nicméně tryptofan neměl s konvenčními antidepresivy, anestetiky a léky proti migrénám, protože by mohlo dojít k až přílišnému nárůstu hladiny serotoninu.