Přirozeně se vyskytující bioflavonoid
Hesperidin se přirozeně vyskytuje v rostlinách, kterým poskytuje antioxidační ochranu. Jako bioflavonoid vedle toho propůjčuje rostlinám také barvu, chuť a vůni. Hesperidin se často označuje jako vitamín P, přestože není skutečným vitamínem, v lidském těle se běžně nevyskytuje, organismus jej získá výhradně ze stravy či potravinových doplňků.
Společně s vitamínem C
Hesperidin je společně s rutinem nejaktivnějším bioflavonoidem v citrusových plodech. V organismu podporuje obranu před rakovinným bujením, problémy s cirkulací krve a onemocněními kardiovaskulární soustavy. Usnadňuje také formování komplexu vitamínu C podporujícího obranyschopnost.
Hesperidin může napomoci v případě chronické žilní insuficience, hypoglykemie a problémech žil a kardiovaskulární soustavy, reguluje také hladinu cholesterolu a diabetes.
Proti zarudnutí pleti
Mezi hlavní zdroje hesperidinu patří citrusové plody, především citrony a pomeranče, nejvyšší množství jej obsahuje kůra a membrány. Vedle toho se vyskytuje v grepu, broskvích a švestkách a ze zeleniny v brokolici a paprikách.
Hesperidin zlepšuje fungování krevních cév, může také snižovat zánět. Proto se užívá nejen vnitřně, ale také topicky na pleť. V takovém případě může snižovat zarudnutí pleti dané růžovkou či ekzémem a celkově zklidňovat záněty kůže.