Aktivní látka v zázvoru
Gingerol, tedy specificky 6-gingerol, je chemická látka – fenol, který se přirozeně vyskytuje v čerstvém zázvoru. Z chemického hlediska se jedná o látku příbuznou kapsaicinu a piperinu, látkám, které propůjčují aromatické vlastnosti chilli papričkám a černému pepři. Izolován byl v roce 1879 z kořene zázvoru (Zingiber officinale).
Přeměna vařením
Vařením zázvoru dochází k přeměně gingerolu na zingeronu, který není tolik dráždivý a nemá štiplavou chuť. Pakliže se zázvor nechá vyschnout, gingerol podstoupí dehydratační reakci, z níž vznikají shogaoly, které jsou oproti gingerolu aromaticky výraznější. Právě proto je sušený zázvor chuťově výraznější než zázvor čerstvý.
Zázvor obsahuje několik typů, vedle 6-gingerolu především 8-gingerol, 10-gingerol, 12-gingerol.
Jak gingerol působí?
Pozitivní vliv má díky svému protizánětlivému působení při revmatoidní artróze. Předpokládá se, že působí gingeroly cytotoxicky vůči některým rakovinným buňkám – probíhají výzkumy zaměřené především na rakovinu plic, krve, tlustého střeva, prsu, vaječníků a slinivky břišní. Vedle toho působí gingerol silně antioxidačně.