Chrom

Minerál, který ve stopovém množství organismus využívá pro správné fungování

Chrom napomáhá v organismu především trávení jídla. V naší stravě se objevuje běžně, například v pivovarských kvasnicích, mase, bramborách (zejména ve slupce), sýru, koření, celozrnných výrobcích a cereáliích, stejně jako v čerstvém ovoci a zelenině.

Díky chromu máme energii

Chrom napomáhá transportu krevního cukru (glukózy) z krevního oběhu do buněk, kde se využívá jako zdroj energie, a také napomáhá přeměnit tuky, sacharidy a bílkoviny na energii.

Některým lidem s diabetem II. typu může chrom napomoci udržovat hladinu jejich krevního cukru pod kontrolou a může hrát i výraznější roli v terapii diabetu II. typu. Tento účinek chromu je však ještě třeba stvrdit dalšími zkoumáním. Podle nejnovějších studií posiluje působení inzulinu.

Podporuje hubnutí a svaly

Chrom se podílí také na budování svalů a spalování tuku při fyzické aktivitě, pomáhá také organismu využít jako zdroj energie sacharidy. I tato tvrzení je však ještě třeba podrobit ještě dalšímu výzkumu.

Nedostatek chromu může mít za následek zhoršení zraku a existuje prokázané spojení mezi nízkou hladinou chromu a zvýšeným rizikem vzniku zeleného zákalu.

Chrom zpomaluje ztrátu vápníku, tudíž působí jako prevence úbytku kostní hmoty u žen v průběhu menopauzy.

Nápomocný je chrom v případě hubnutí, pomáhá totiž zvládnout chutě na sladké a podle některých vědců podporuje ztrátu tukové hmoty a naopak stimuluje vznik svalové hmoty.