Červený, oranžový či žlutý pigment nacházející se v rostlinách a ovoci
Beta-karoten je červeno-oranžový pigment, který se nachází v řadě rostlin, ovoci a zelenině. Jeho název obsahuje řecký výraz pro mrkev, tedy „carota“. Toto žluté, oranžové až červené barvivo patří mezi karotenoidy a propůjčuje plodům jejich sytou barvu. Vědec H. Wachenroder izoloval beta-karoten krystalizací kořenů mrkve v roce 1831 a byl to také on, kdo beta-karoten pojmenoval.
Beta-karoten je prekurzorem vitamínu A, což znamená, že jej na vitamín A organismus přeměňuje. Vitamín A je přitom nezbytný pro zdravou pleť, sliznice, imunitní systém a zdraví zrakového ústrojí. Sám o sobě není beta-karoten esenciální živinou, na rozdíl od vitamínu A. Nadměrný příjem vitamínu A je nicméně pro organismus toxický.
Jak ovlivňuje beta-karoten lidské zdraví?
- Působí antioxidačně
- Může zpomalovat zhoršování kognitivního myšlení
- Napomáhá udržet zdravé plíce, a to i v pozdějším věku
Potraviny bohaté na beta-karoten:
- Broskve
- Chřest
- Brokolice
- Mrkev
- Grepfruit
- Kapusta
- Čínské zelí
- Cibule
- Papriky
- Švestky
- Špenát
- Dýně