Bór

Důležitý, leč často přehlížený stopový minerál

Vedle řady dalších jiných účinků napomáhá bór udržet silnou kosterní soustavu, protože navyšuje hustotu kostí, je prevencí osteoporózy, účinný je v podpoře onemocnění jako artróza, navyšuje sílu a svalovou hmotu. Právě proto jeho konzumaci často zařazují sportovci.

Pro sportovce

O bóru se také věří, že navyšuje produkci a využití testosteronu organismem, a tím pádem napomáhá zotavení se ze cvičení, působí proti bolestem, napomáhá budovat svalovou hmotu a brání vzniku zlomenin. Kromě toho bývá spojován s podporou fungování mozku, koncentrace.

Vedle toho se bór využívá coby prevence řady onemocnění, mimo jiné:

  • Artrózy
  • Osteoporózy
  • Snížené koncentrace
  • Špatné paměti
  • Stárnutí pleti
  • Nepříjemných symptomů menopauzy
  • PMS (premenstruační syndrom)
  • Alergií
  • Oslabení svalstva
  • Žaludečních a trávicích parazitů
  • Kvasinových infekcí
  • Infekce očí

V organismu bór napomáhá snižovat bolesti a redukuje zánětlivé procesy. Podle některých názorů napomáhá vyrovnání pH v těle a správnému využití dalších minerálů, jako je hořčík, vápník a fosfor tím, že se účastní produkce nezbytných trávicích enzymů. Ovlivňuje také hladinu estrogenů u mužů i žen. Právě proto bývá spojován se zdravím kostí a kloubů.

Bór můžeme získat, tak jako ostatní živiny, ze stravy. Obsah bóru v potravinách je ale dán zdravím půdy, kde rostlinné zdroje potravy rostou. Mezi hlavní zdroje patří především fazole, ořechy, semínka, zrna a avokádo, stejně jako ovoce (bobule, švestky, pomeranče, hroznové víno). Do jistého stupně lze bór získat také z vody, dostatek jeho příjmu lze také zajistit užíváním doplňků stravy.